Vår nya vinsch


På lördagen den 27 mars utlovades leverans och utprovning/inskolning på den nya vinschen för den hugade. Ett 10-tal vinschförare samlades ute i Rosersberg för att beskåda underverket och för att få chansen att spaka lite.


I väntan på vinschens ankomst visade Hasse Dagberg sin egenhändigt komponerade radiolåda.. Tanken här är att radioapparaterna sätts på rätt klämma för att visa om de är fulladdade, behöver laddas osv. Alla laddare sitter i botten på lådan.


Här rullar pärlan in bakom Dieters WW-buss.


Dieter, som byggt vinschen, och sonen Rico på plats för att demonstrera underverket.


Nyfikna vinschförare dök genast ner för att beskåda nyheterna.


Notera dels markstöden, vilket gör att vinschen står stadigt, dels den tyska registreringsskylten, vilket innebär att kärran kan registreras som EU-släp och då får bogseras i 80 km/h.


Här visas ett par förbättringar på den nya vinschen. På den gamla vinschen gick linan direkt från giljotinen in på trumman. På den nya vinschen passerar linan 2 st fjädrande rullar vilket gör att den klarar ryck på linan mycket bättre utan lintrassel. Vi testade med lite ryck och släpp på gasen när vi provbogserade och det fungerade klanderfritt. En annan väldigt enkel men smart lösning är de 2 borstarna ni ser som går mot trumman från varje sida. De hindrar linan att hoppa utanför trumman vilket gör att vi slipper ha de där slamrande plåtarna uppsatta på sidan.


Här har vi vinschförarnas nya arbetsplats. Från vänster till höger ser vi:
-Trumbroms (handbromsspaken)
- Linbroms (lilla handtaget bredvid trumbromsen)
- Spak för att koppla in vänster trumma
- Linkap vänster trumma
- Dragviktsinställning (ser ut som en växelspak)
- Startknapp
- Spänning till från (vippströmbrytare)
- Gashandtag
Därefter spegelvänt för höger trumma.

Några skillnader i manövreringen blir att med den nya vinschen så lägger man alltså i drift på vänster eller höger trumma med en spak. På spaken sitter en mikrobrytare så man börjar med att trycka ner spaken, då synkas varvet för att kunna koppla in drift på trumman. Man hör motorvarvet sjunka och en summer ljuder när det är klart att koppla in. Därefter för man spaken nedåt till nedre läget och släpper upp den, därefter är vald trumma inkopplad och man har 20kg grunddrag. Behöver man koppla ur draget under vinschning så får man föra upp manöverhandtaget. Är motorn avstängd så har man alltid frikopplade trummor. Eftersom växellådan inte är inkopplad när man drar ut lina så behöver man inte ha motorn igång. Man behöver inte tänka på att bromsa den andra linan utan kan även dra ut en lina medan man vinschar den andra efter som de inte är hopkopplade på något sätt.


De är inte sura, de är bara ruggigt kompetenta, precis som pistvakterna i Svartlien (Stor-Erik Marklund infälld).


Här ser vi dagens vinschoffer, Lotses folkabuss som visserligen inte lyfte men ändå nådde respektabla sluthastigheter. En annan förklaring till de purkna minerna på föregående bild kan ha varit att bussen inte styrde rätt mot linan alla gånger.


Allas vår ordförande Persson kom ut och demonstrerade ett par kryckor. Jag minns inte riktigt vad som hade hänt men jag tyckte Jenny muttrade nåt om bergstermik som hade fått en kungsörn att spy av flygsjuka.


Slutligen levererade Dieter också en renoverad nypiffad låda till gamla vinschen. När den är ibultad har vi 2 vinschar i nyskick att leka med.

Text och bild: Joakim Drott

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare