Välkomna !
Cirrus säkerhetsgrupp och har till uppgift att verka för att minska antalet olyckor inom klubben.

Varit med om en olycka eller tillbud?
Rutinen är att fylla i en rapport och skicka in till förbundet. Men har du varit med om en olycka, så kontakta gärna någon av oss i säkerhets-gruppen. Då kan vi tillsammans gå igenom vad som hände, diskutera hur och om det kunnat undvikas. Om du vill kan vi hjälpas åt att skriva rapporten, vilket också kan vara en slags debriefing. Olycksrapporter är viktiga för att vi alla ska kunna lära oss undvika olyckor INNAN dom inträffar. Blanketter och rutiner för rapporter finns här:
http://www.paragliding.se/t2.asp?p=64350
http://www.airsport.se/skarmflyg/files/{17F27EAD-559D-4D26-8E0C-B9D7534F0A29}.pdf 
http://www.airsport.se/skarmflyg/files/{602E6946-22C0-4B85-B1E7-E9B23F1E1CB4}.pdf
 
Säkerhetsvarningar
Martin Ryf har samlat ihop några varningar från nätet och översatt dem till svenska. Sidan gör givetvis inte anspråk på att vara komplett, men bättre med några än inga alls. Ska du köpa begagnat bör du kolla karbiner, sele mm och jämföra med de varningar som finns. Även nya grejor kan ha brister...

Säkerhet på fältet
För nybörjare kan vår verksamhet på fältet inte bli riktigt lika säker som den som bedrivs vid skolor. Våra vinschförare är duktiga, men inte lika erfarna som vid skolorna. Är du ny och kanske har gjort ett uppehåll ett tag, mjuka då upp med balansering och backglidningar så du kommer i form och känner dig trygg. Känns det osäkert, repetera några flyg vid en skola. Känns det bra, kom ut till fältet. Om du inte har egen radio låna gärna en. Ibland "låser" det sig vid något av de första flygen. Man gör fel för att man har för mycket att tänka på samtidigt. Man hör inte hur alla på marken vrålar "dra höger", "släpp bromsarna" eller annat. Då är en radio bra. Efter release kommer dock ingen kommentera din flygning hos oss. Behöver du stöd under hela flyget rekommenderar vi dig skolning först.

Första hjälpen på fältet
Först på plats vid en eventuell olycka tror vi att fyrhjulingen kommer att vara. Den är utrustad med en rejäl förbandslåda. I första förbanden finns det abc-instruktioner och i fältteamslådan finns telefonnummer om en olycka skulle vara framme. För stora tävlingar har vi även en ihopsättningsbar bår.

Nödskärmskastning
Höst & Vår hålls nödskärmskastning i en gymnastikhall. Passa på och lufta skärmen. På hösten har vi försökt hålla till i Jakobsbergshallen och på våren i Gubbängshallen. En nödskärm åldras precis som allt annat gjort i konstfiber. Byte rekommenderas vart tionde år.

Säkerhetsseminarium

Föredrags och diskussionskvällar med säkerhet som tema försöker vi anordna några gånger per år om intresse finnns. Grupparbetsdokument från senaste kvällen kan laddas ner här> Säkfrågor_PA1.pdf

Redovisning av gruppernas arbete kommer inom kort här >>

Sjukvårdskurser
Vissa år har alla fältteam utbildats inom första hjälpen samt hjärt-och lungräddning av vår egen HLR-instruktör. Kurserna har varit mycket uppskattad av deltagarna! Planering finns för att utbilda nya medlemmar i våra fältteam samt erbjuda alla medlemmar i Cirrus att gå kursen.

Säkerhetskurs
Styrelsen ser över möjligheten att anordna en SIV kurs i Sverige för Cirrus medlemmar.

Böcker 
”Towing Aloft”
Ca 400 sidor om vinschning med många bilder. En bra uppslagsbok för sådant man ibland undrat.

"Paramotoring"
Basal kunskap för blivande "Karlsson på taket". Men gå självklart kurs innan du börjar på egen hand... Samtliga allvarliga paramotorolyckor i Sverige de senaste 10 åren har skett med piloter som saknat paramotorlicens.

Kom ihåg: Det är bättre att stå på marken och önska att man var i luften än tvärtom!

SäkerhetsgruppenLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare