Jag började flyga skärm 1993 och har upplevt många fina flyg som friflygare. Dock har det blivit alldeles för många timmar på avlägsna startplatser i väntan på rätt förhållanden med alldeles för få flyg som resultat. Mitt tålamod började tryta 1999 och det var då jag skaffade mitt första motoraggregat för att kunna flyga på hemmaplan och på mina egna villkor. Vilken känsla det var att kunna starta själv från marken och på ett mjukt och behagligt sätt stiga genom luften! Det som tidigare krävt full koncentration och mycket kämpande i knepiga termikblåsor var nu ersatt med ett gasreglage som gjorde det lekande enkelt att få till ett bra flyg. Vilka underbara naturupplevelser jag fått med motorns hjälp och aldrig har jag känt mig så trygg i luften!

Vissa dagar vill jag bara susa fram över trädtopparna och andra dagar är det hög höjd som gäller för att kunna glida ut höjden med avstängd motor tills den behövs på nytt. För att inte tala om hur enkelt det är att planera flygningen! Jag går ut till bilen, lastar motoraggregatet på dragkroken och resten i bagaget, 20 minuter senare är jag på fältet och efter ytterligare 15 minuters förberedelser är jag i luften! Enklare kan det inte bli!

Hur skönt är det inte att åka ut en ljummen sommarkväll och veta att man en stund senare kan glida fram över landskapet fri som en fågel! Jag blir lycklig av vara högt i det blå, att skåda naturen ur fågelperspektiv och kunna stanna där så länge jag önskar. Jag menar att paramotor ger så mycket mer än friflygning eftersom jag kan välja fler startplatser, välja flygtider då man inte behöver termik, flyga out-and-return och dessutom rå sig själv helt och hållet. Självfallet måste man följa restriktioner avseende luftrummet och inte störa vare sig folk eller djurliv men med gott omdöme och sunt förnuft fungerar allt utan störningar.

Jag har tillgång till ”eget flygfält” där markägare och grannar glatt vinkar till mig när jag flyger och jag har inte mött någon som klagat på mitt flygande. Jag har tillgång till ytterligare två startfält och vi är några kamrater som ofta gästar varandra och som ibland flyger bana mellan dessa. Min räckvidd är över två timmar i luften med motordrift och det räcker långt. Det är bra att vi snart får en ny BCL som inkluderar paramotorflygning och att vi på allvar kan utveckla sporten i alla sammanhang. Tveka inte att ta kontakt med oss i CIRRUS motorgrupp om du är intresserad, vi kan säkert hjälpa dig i gång!

/Göran Aronsson
PM2-pilot

Läs mer här om den utbildning som hjälper dig komma igång. Logga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare