Nu vill jag flyga!

Delar du drömmen "att kunna flyga", med mig? Och har sett någon flyga med flygskärm och motor på TV, på nätet eller kanske i till och med verkligheten?

Nu vill du veta allt och börjar fundera på att köpa en egen Paramotor? Du hamnar säkert i samma dilemma som jag:

- Jag behöver en egen motor för att gå kurs och lära mig men jag vet inte tillräckligt om sporten för att veta vilken jag skall välja!

Jag vill dela med mig lite av vad jag lärt mig och sedan får du fatta ditt beslut efter att ha frågat flera andra.

- Det finns fyra sätt att välja utrustning.
- Vilket du väljer beror på hur du kommer att flyga och din tidigare erfarenhet.
- Fokusera inte för mycket på motorn, det är ett komplett luftfartyg du ska köpa.
- Vad har du råd med? Nytt eller begagnat? Har du råd att inte satsa på säkerhet?

Länkar till tillverkare hittar du längst ner på sidan.

Fyra sätt att välja utrustning - fyra sätt att flyga

1. En snäll, lättstartad och säker flygskärm och en begagnad motor. Det är ett attraktivt nybörjar val speciellt om du kanske redan har en flygskärm som du vill behålla och flyga både fritt och nu också med motor. Det finns ofta många begagnade paket på nätet. Det är rätt val under två förutsättningar: 1. Skärmen har ett viktområde som klarar motorns extra vikt. 2. Du hittar en bra och säker motor.

2. Du kan också köp en av de många "motoranpassade" skärmar som finns på marknaden eller välj en säker och lättstartad standardflygskärm. Köp en motor ny eller begagnad med låg infästning av karbinerna och med en moderat effekt/tryckkraft så får du ett lättstartat, säkert och ekonomiskt acceptabelt alternativ. Du kommer att få många lugna fina och ganska långsamma flyg på mornar, kvällar och dom dagar det är svag vind.

3. Köp en motorskärm speciellt utformad för Paramotor. Det finns inte så många än. Då får du en snabb och säker skärm som du kan flyga med även när det blir mera vind. Det ger dig mera tid i luften och flera flygtillfällen. Tyvärr så måste du också köpa en kraftigare motor vilket också innebär ett betydligt högre pris och också i många fall även ett tyngre motorpaket. Paramotorskärmarna är byggda för ett högre fart område vilket också innebär att dom kan vara svåra att starta speciellt i nollvind.

4. Du är en erfaren termikflygare som kan allt och kan lätt häva ett stort inslag även på en vass skärm. Du vill flyga termik med motor. Köp då en lätt motor och sätt igång och spring! Det är svårt att starta en vass skärm med 25-30 kg på ryggen springande lätt tillbakalutad! Och med en sådan massa och med motorns gyrokrafter i ryggen under flygning så var beredd att flyga verkligen aktivt!

Alltså...

...rannsaka dig själv, fundera hur du vill flyga, kolla bankkontot, kolla upp leverantörer, lyssna med erfarna PM-piloter, kolla begagnad marknaden och fatta ditt eget beslut.
Flyg och ha helt underbart kul!

/Björn ÅgrenAlla motorer ska typkontrolleras. Läs mer här.
Länkar till leverantörer och tillverkare hittar du här. 
Logga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare